TripleCut

Robotterne skaber ro i produktionen

 

TripleCut er specialist i spåntagning og har set værdien i at udvide arbejdskraften med robotter. Men for underleverandøren, som har sine fabrikshemmeligheder, handler det ikke kun om at forbedre produktiviteten.

 

TripleCut A/S har ry for at være en sand mester udi spåntagning af emner i ekstremt hårde kvaliteter. Vejle-virksomheden drejer og fræser blandt andet i duplex, titanium og nikkelbaserede legeringer foruden de traditionelle ”bløde” stålkvaliteter.

”Det er spåntagning, der kræver knowhow og de rigtige værktøjer,” siger en stolt Anders Hjerrild, der ejer TripleCut sammen med Michael Henningsen.

Anders Hjerrild ønsker dog ikke at fortælle, hvad denne knowhow består af. Munden er lukket med syv sejl, når det gælder detailoplysninger om værktøjsdata samt spånernes længde og transport væk fra bearbejdningscentrum. Det er nogle af virksomhedens produktions-hemmeligheder.

 

Robot-triple

For blot tre-fire år siden kunne de to ejere ikke se ideen i at anskaffe sig industrirobotter. De havde begge den opfattelse, at industrirobotter kun hører sammen med produktion af store serier. Men efter at CNC.DK for to år siden installerede den første 20 kg’s flytbare Motoman-robot har Anders Hjerrild og Michael Henningsen fået et helt andet syn på de utrættelige, automatiserede hjælpere.

”I dag kunne vi ikke drømme om at købe en ny maskine, uden at den er forberedt til en robot. Vi er nødt til løbende at automatisere vores produktion, det er den eneste måde vi kan sikre vores konkurrenceevne på. Men vi ser automatiseringen som et hjælpemiddel og kun som et hjælpemiddel, robotterne skal ikke erstatte vores medarbejdere,” fastslår Michael Henningsen.

To 20 kg’s flytbare robotter og en 1120 kg tung industrirobot, der kan løfte 280 kg, udgør i dag robotparken. Nummer fire er på vej, og det bliver endnu en flytbar robot. Alle af mærket Yaskawa Motoman – og alle er installeret af CNC.DK, som også har adresse i Vejle.

2015.03.26 Triplecut. Vejle ©.Lars Aarø. Fokus

TripleCut. Vejle ©.Lars Aarø. Fokus. Tre mænd i sort. Anders Hjerrild (tv), Michael Henningsen og salgschef Preben Nyhus fra CNC.DK (th) i et spåntagende miljø, hvor robotterne fylder mere og mere.

Vi kigger fremad

Hvor mange andre underleverandører måler og registrerer diverse produktivitets-forbedringer, er det anderledes hos TripleCut.

”Vi har ikke behov for den slags statistik. For os giver det ingen værdi at måle, hvor meget en robot giver af produktivitetsforbedring. Vi kigger ikke så meget bagud, vi kigger fremad, og vi er ikke i tvivl om robotternes værdi,” påpeger Michael Henningsen.

Han bliver suppleret af Anders Hjerrild:

”Robotterne har en vigtig funktion. De giver ro i produktionen, og vores medarbejdere får frie hænder til andre opgaver. Efter at vi har fået robotterne, er vores produktionsplanlægning blevet langt nemmere at overskue. Derudover er robotterne med til at forbedre arbejdsmiljøet, blandt andet fordi de reducerer det ensidige arbejde og fjerner en masse manuelle løft.”

2015.03.26 Triplecut. Vejle ©.Lars Aarø. Fokus

Triplecut. Vejle ©.Lars Aarø. Fokus. TripleCut er skrap til bearbejdning af emner i ekstremt hårde kvaliteter så som duplex, titanium og nikkelbaserede legeringer.

Ligesom at komme hjem

TripleCut blev etableret i 2006 af tre mand, som forlod deres gamle arbejdsplads, Brdr. Jensen Eftf. i Vejle. Den tredje var Peter Johansen, som ikke længere er med i virksomheden. Nogle år senere gik Brdr. Jensen konkurs, og TripleCut overtog i 2013 konkursboet og otte mand. Dermed rykkede TripleCut ind i Brdr. Jensens produktionslokaler, hvor antallet af medarbejdere nu er øget til 27.

”Det var ligesom at komme hjem igen,” siger Anders Hjerrild, der startede hos Brdr. Jensen et år efter, han blev uddannet maskinarbejder.

Omsætningen er nærmest fordoblet inden for de sidste år, og produktionen kører på treholdsskift fra søndag aften til fredag aften.

Kunderne er fordelt på flere brancher, hvoraf offshore er ny i porteføljen. En stor del af ordrerne er små stykserier på to-fem emner, men ofte også kun et enkelt emne. Med andre ord: Mange værktøjsskift og opstillinger kan sagtens kombineres med de små handy robotter, som CNC.DK nærmest er blevet danmarksmester i at installere.

”De små robotter fylder ingenting og er lette at flytte rundt fra den ene maskine til den anden. Vi har en ambition om at kunne automatisere ordrer helt ned på 10 styk,” siger Michael Henningsen.