Stor hype om 3D-Print

Posted on: januar 2, 2017 by in
No Comments

Uffe Bihlet fra Force Technology holdt indlæg om 3D metalprint under Spåntagningsdage i Hedensted. Vært for eventen var Flextek’s søsterselskab CNC.DK, der gerne vil sætte fokus på den specielle produktionsmetode.

3d-print-uffe

Salgschef Preben Nyhus (th) fra CNC.dk præsenterede Uffe Bihlet (tv), som gav sit bud på, hvad 3D metalprint kan bruges til og af hvem.

Indlægget om 3D metalprint og additive manufacturing trak fulde huse hos Flextek, som er medarrangør af Spåntagningsdage. Bag denne event stod dog CNC.DK (søsterselskab til Flextek), som normalt beskæftiger sig med bl.a. at servicere og reparere spåntagende maskiner, men som også har fået til opgave at sælge den tyske producent SLM Solutions’ 3D-metalprintere i Danmark. Derfor ønsker CNC.DK øget opmærksomhed på 3D print, og at kendskabet bliver udbredt af en uvildig organisation.

På den måde kom Force Technology fra Brøndby ind i billedet. Force Technology er en teknologisk rådgivningsvirksomhed, som samtidig er godkendt som et GTS-institut – uvildigt og med almennyttige formål. Uffe Bihlet repræsenter organisationen. Han er uddannet M.Sc. og Ph.D. og arbejder i afdelingen for korrosion og metallurgi.

”Der er en masse hype om 3D metalprint, men vi ved faktisk ikke så meget om teknologien endnu herhjemme. Der er kun nogle ganske få danske virksomheder, som har en 3D metalprinter. Teknologien er derimod meget mere udbredt i Sverige og Tyskland,” fortalte Uffe Bihlet.

Han pointerede, at metalprint som produktionsmetode mere kan sammenlignes med støbning, idet de printede emner generelt har en høj overflade-ruhed. Råmaterialet består af metalpulver, og håndtering af pulveret er forbundet med skrappe krav til arbejdsmiljø/sikkerhed. I øvrigt kan ”ubrugt” pulver genbruges.

”Når 3D metalprinteren bygger et emne op, følger der ofte en masse supportstruktur med, som efterfølgende skal fjernes igen, fx med båndsav, cnc-maskine eller ved sandblæsning. Processen er dyr, omstændelig og langsommelig,” sagde Uffe Bihlet og kom ind på noget af det vigtigste: Nemlig hvad 3D metalprinteren kan bruges til.

 

Geometriske udfordringer

Uffe Bihlet er ikke i tvivl om, at 3D produktionsmetoden først og fremmest skal bruges til at løfte den geometriske grænse, dér hvor den mest avancerede, spåntagende maskine må give op. Det er fx til fremstilling af lette emner til satellitter og inden for flyproduktion, til komponenter med indbyggede kølekanaler og hulrum samt til plastindustrien.

Produktionsmetoden egner sig perfekt til produktion i lette materialer som aluminium og titanium. Emnet bliver typisk bygget op i lag – via laserstråling – med en tykkelse på 40-70 my.

Spørgsmålet er så, hvilken type virksomhed der har brug for den avancerede 3D produktionsmetode? Ud over plastindustrien, som er kendt for at anvende produktionsmetoden til fx at fremstille prototyper og støbeværktøjer, vurderer Uffe Bihlet, at også de underleverandører, der allerede arbejder med at producere komplekse emner – hvor vægten er afgørende – er potentielle brugere.

”Alle vil gerne have teknologien in house, for danske underleverandører er ikke så gode til at dele viden og maskiner. Men det er nok en bedre idé, at de går sammen om en investering i en 3D metalprinter og tilbyder kompetencen i fællesskab for på den måde at sikre en højere belægningsprocent på maskinen,” sagde Uffe Bihlet.

 

Overvejer 3D metalprint

En af dem, der hørte Uffe Bihlets indlæg om 3D metalprint, var Jesper Kjærby fra EJV Tooling A/S. Han er direktør for firmaet, der producerer værktøjer, og som er en del af AAO Steel i Horsens.

”Jeg er nysgerrig efter at vide mere om 3D metalprint. Nu har jeg fået en masse nyttig baggrundsviden og er imponeret over, hvad 3D metalprint kan bruges til,” sagde Jesper Kjærby.

Faktisk måtte han forleden sige nej tak til en opgave på grund af geometriske udfordringer, som maskiner i hans virksomhed ikke kunne leve op til.

”Vi kunne ganske enkelt ikke bearbejde kernen i den tykkelse og den facon, kunden ønskede,” erkendte Jesper Kjærby, som vurderer, at ordren i stedet kunne være produceret på en 3D metalprintmaskine.

”Nu overvejer vi, hvor og hvordan vi kan købe 3D metalprint-teknologien ude i byen,” sagde han.

Ifølge CNC.DK’s viden kan det lade sig gøre hos flere tyske virksomheder, der fungerer som underleverandører inden for netop 3D metalprint.

 

3d-print-ejv-tooling

”Det var meget interessant at høre om 3D metalprint. Det er en teknologi, vi kan godt kan gøre brug af i vores virksomhed,” sagde Jesper Kjærby.