Danmark er klar til 3D-Metalprint

Posted on: januar 2, 2017 by in
No Comments

CNC.DK mener, at de danske fremstillingsvirksomheder er klar til at høste fordelene ved 3D-metalprint. Og nu er det muligt for interesserede kunder at besøge fabrikken hos maskinagenturet SLM Solutions.

Af Thore Dam Mortensen – tdm@teknovation.dk

LÜBECK:
Som det første danske medie har Teknovation været på besøg hos den tyske producent af 3D-metalprintere SLM-Solution, der har hjemme lige
syd for grænsen. Virksomheden har længe været i søgelyset hos Flextek A/S, der sidste år endeligt besluttede sig for at gøre noget ved sagen.
Efter forhandlinger med 3D-metalprinterproducenten, der i en længere årrække har været pionér inden for branchen med hensyn til ibrugtagning af nye teknologier og materialer, indgik Flextek således i foråret en forhandleraftale, hvorfor datterselskabet CNC.DK fremover skal introducere SLM-Solutions maskiner på det danske marked. SLM er en sammentrækning af Selective Laser Melting. ”Vi mener, at det danske marked er nået til punkt, hvor 3D-metalprintteknologierne ikke længere kan ignoreres. Vi har nu fået et unikt indblik i, hvordan de tyske fremstillingsvirksomheder gør brug af teknologien, og den store vækst hér, bør få os til at tænke os godt om i Danmark, hvis vi ikke vil risikere at komme for langt bagud,” siger salgschef for CNC.DK, Preben Nyhus, der nu for alvor skal i gang med at introducere de muligheder, som SLM 3D-metalprintteknologien byder ind med, for de mange metalbearbejdende virksomheder i forhandlerens netværk.

AVANCERET SUPPLEMENT

For både SLM Solutions og CNC.DK-salgschefen er det magtpålæggende at understrege, at 3D-printteknologien ikke kommer til at erstatte spåntagende bearbejdning. Men at den vil blive et særligt supplement, der gør brugerne i stand til at tilbyde kunderne yderligere et niveau inden for avancerede metalemner. Det være sig i en række forskellige materialer herunder aluminium, som SLM Solutions har været førende i udviklingen af i forhold til 3D-metalprint. I og med, der er tale om professionelle maskiner, ligger prisniveauet fra i omegnen af to til omkring ti millioner kroner alt efter størrelse og behov for udstyr. I dag er det muligt at 3Dprinte metalemner og efterbehandle dem med varmebehandlinger under tryk, der medfører en emnekvalitet helt på højde med traditionelt bearbejdede emner i højydelsesmaterialer som titanium. Derfor er fly- og aerospaceindustrierne i gang med at implementere fremstillingsmetoden i stor stil. Men der er ligeledes et stort marked, som ikke er så krævende, for emner med behov for mindre omkostningsfulde efterbehandlinger eksempelvis glasblæsning, men oftest er der brug for spåntagende bearbejdning, som giver emnerne de rette egenskaber herunder geometriske dimensioner og den krævede overfladestruktur.

teknovation-8-16_1

Preben Nyhus (t.h) og Kaj M. Berggreen er klar til at tage i mod potentielle danske kunder på SLM Solutions fabrik i Lübeck i Tyskland. Eksempelvis er der muligheder for at introducere SLM-teknologien for den danske energirelaterede industri såvel som værktøjsmagerne med flere.

PRODUKTIONS-EMNER

”Vi ser klart en tendens mod anvendelse af vores maskiner til opgaver, hvor emnerne bruges direkte i kundernes egne produkter eksempelvis i maskinkonstruktioner. I takt med at vores printere bliver mere og mere effektive med flere lasere integreret, så giver det producenter af produkter i mindre serier en stor fordel,” siger produktchef hos SLM-Solutions, Kaj M. Berggreen, og tilføjer: ”Aktuelt er mange kunder på det tyske marked godt i gang med at se efter maskine nummer to. De oplever, at når de finder ud af, hvilke muligheder de får, så bliver maskinen hurtigt belagt.” Produktchefen understreger at producenten har stor erfaring med at hjælpe folk i gang med at bruge teknologien: ”Det giver faktisk ikke mening som nybegynder at købe den helt store uddannelsespakke. To til fire dages indføring er nok til at gøre brugerne i stand til at eksperimentere med maskinen og derefter gå målrettet efter viden om netop de processer, som der er brug for at gå i dybden med.”

teknovation-8-16_2

Den seneste version, med et byggerum på 280 gange 280 gange 530 millimeter, byder på op til to lasere der simultant kan fremstille samme emne.

TRE LØSNINGER

SLM Solutions har kommercielt tilbudt 3D-metalprintere, siden firmaet lancerede teknologien i 2001. Firmaet er fuld serviceleverandør, hvilket vil sige, at de også leverer software og metalpulver til maskinerne. Produktprogrammet består i dag af tre printere, henholdsvis SLM 125, 280 og 500, som har arbejdsområder  fra 125 x 125 x 125 til 500 x 280 x 365 millimeter i X/Y/Z. De respektive modeller fås med 1, 2 eller 4 lasere, og sidste år øgede salget fra 60 til 102 maskiner, hvorfor omsætningen fordobledes til i omegnen af 220 millioner kroner. Der kan blandt andet printes i titanium, rustfrit stål, aluminium, kobolt/krom og nikkellegeringer. Flextek/CNC.DK er eneforhandler i Danmark.